Založ si blog

Slniečko na poludnie, má milá vyprovoď mne. .. .. .

Slniečko na poludnie, má mila vyprovoď mne……
Melódia tejto a i iných ľudových i cirkevných piesni mi od rána znejú v podvedomí. Je to dôsledok atmosféry zo včerajšieho dňa. I v našej malinkej dedine, či vlastne v mestskej časti sme mali hody. Už asi 5 rokov sa konajú v deň sviatku Najsvätejšie srdce Ježišovo, ktorý bol síce v stredu, ale slávili sme ho i včera. Tomuto sviatku je zasvätená naša kaplnka , kde raz týždenne a niekedy i viac krát koná omšu pán farár zo susednej dediny . Do farnosti tejto susednej dediny patrime i my, i keď čo sa týka pôsobnosti štátu patríme pod mestečko. Na svätú omšu a hody boli pozvaní i primátor mesta i poslanec za obec, lebo veď kde sa majú títo predstavitelia mesta dozvedieť čo obyvatelia tejto mestskej časti od nich potrebujú, ak nie priamo od svojich voličov.

Hody pripravujú farníčky a farníci na čele s kostolníčkou. Majú také jednoduché know-how. Po slávnostnej omši pozývajú farníkov k prikrytým zapožičaným stolom, na ktorých majú doma prichystané chlebíčky, napečené koláče i zákusky, korbáčiky. Podávajú ohrievanú klobásu , červené i biele víno, pivo i minerálnu vodu. Na počúvanie hrala ,ja som ju nazvala Mariškina kapela, teda muzika syna kostolníčky, ktorý hral na harmonike a pekne spieval, nevesta tiež veľmi pekne spieva a vnuk hrá bicie. Mariška mala na hodoch i pravnúčika, ktorý ma také zlaté drobnúčke ručičky a nožičky, že má až závisť chytila, prečo i moji vnuci seba i mňa takým drobčekom neobdaria. A bolo na hodoch viac zlatých drobcov. Farníci i so svojimi rodinami, ktorí v obci už nebývajú posedeli, porozprávali sa a po určitej dobe sa zhromaždenie rozišlo. Sedela som spolu s Martou a Helenkou i s inými farníkmi, no keď sme s Martou pri stole osameli a na záhrade pri kaplnke ostalo spolu asi 15 skalných farníkov spolu s pánom farárom, rozhodla som sa ísť domov i ja. No moja spolu stolujúca nie a nie. Páčilo sa jej počúvať ľudové pesničky , občas sa i pridať. No komu by sa to nepáčilo?. Neviem či tú odvahu spôsobili 2 pohárky červeného vína, ale presvedčila som kapelu, že jej spolu s Martou chceme pomôcť spievať. Div sa svete súhlasili. Zaspievali sme spolu s kapelou zopár pesničiek, ktoré nám neúnavne a zase, vyberala k spevu Mariškina nevesta.
Je pravda, že pred malým publikom sa spieva dobre, a hoci náš spev nebol úplne kóšer /akoby povedali židia/ alebo to pravé orechové/ ako hovoríme my Slováci/, ja som bola s našou kultúrnou vložkou nadmieru spokojná. Pridala sa k nám i ďalšia pani, pani Gitka a jej sa to tiež páčilo. Poďakovala som harmonikárovi za možnosť zaspievať si a i jeho manželke a oni zasa nám a vybrali sme sa s Martuškou domov. Trochu ma prekvapila Martina reakcia, keď sme sa lúčili pred mojim domom, ďakovala mi , za spoločne príjemné strávené popoludnie. Nuž nemáš za čo spokojnosť bola obojstranná. Za peknú spomienku ďakujem i ja všetkým organizátorom , účinkujúcim i zúčastneným a i Marte za spoločnosť.

No a tak s melódiami, ktoré sú v mojej hlave zafixované ako príjemné chodím už od rána. Najprv som v záhrade všetko popolievala, kde tu som u paprík, uhoriek , paradajok odstránila burinu. Doplnila som zo studne vody do nádob na polievanie. Príjemné podvedomie neovplyvnili ani húfy mravcov, ktoré som objavila v skleníku, stavali si pod paprikami mravenisko. Pred obedom som pripravila cestovinový šalát so zeleninou. A teraz ešte v tej eufórií píšem tento zápis z hodov tak ako som ho videla a precítila ja.

Bol to obyčajný prežitý deň s príjemnými ľuďmi, takéto pokojné dni zažívajú občania určite i v ďalších mestečkách a obciach nášho krásneho Slovenska. Je to protiklad proti tomu, čo píše naša tlač, a určití politici podsúvajú obyvateľstvu , samú nenávisť jednej skupiny obyvateľstva voči druhej, konflikty, vraždy a správy podnecujúce závisť a nenávisť a nepokoj u obyvateľstva.
Bibina

Vláda neprispôsobivých ? .

16.07.2020

DEFICIT 12 MILIARD a prečo?. Nedávno som písala o tom ako naša vláda, s mentalitou neprispôsobivých občanov, berie jeden úver za druhým, v júni narástol na 8,5 miliardy, pribudol nákup ďalších štátnych dlhopisov v hodnote 959 miliónov EUR, splatných v roku 2024 a 2027. Teraz som sa dočítala, že upravujú výsledok návrhu štátneho rozpočtu na deficitnú položku 12 [...]

Dlhy ako u menej prispôsobivých.

10.05.2020

Táto vláda si už za dva mesiace existencie požičala 8,5 miliardy EUR. 8.4.2020 1 miliardu. EUR s dobou splatnosti 3 mesiace a 1 miliardu EUR s dobou splatnosti 6 mesiacov, 9.4.2020 1,5 miliardy EUR s dobou splatnosti 10,5 roka, 6.5.2020 1 miliardu EUR s dobou splatnosti 1 rok, 14.5.2020 2 miliardy EUR s dobou splatnosti 5 rokov a 2 miliardy EUR so splatnosťou 12 rokov. Celkom ide na vrub [...]

Po ústupe ochorení COVID 19 vo svete, bezdôvodne obmedzovaní na slobode.

14.04.2020

Som žena z najrizikovejšej skupiny obyvateľstva chránená pred COVID 19 štátom povinnou dlhotrvajúcou karanténou. Ale možno som ten koronavírus už prekonala a mám naň imunitu. Bude štát kontrolovať u obyvateľstva získanú imunitu na koronavírus?. To ma veľmi zaujíma, pretože z EU sa šíria poplašné hlasy /Uršula… /, že naša riziková skupina by mala mať [...]

preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union, dôvera

Dôvera a Union vyplatili akcionárom 24 miliónov eur. Palkovič: Nesprávne

06.05.2024 12:57

Spoločnosť Penta , ktorá je akcionárom Dôvery, podotkla, že zdravotná poisťovňa mala koncom roka 2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 miliónov eur.

Tusk, Leyenová

Leyenová: V Poľsku už neexistuje riziko porušenia zásad právneho štátu. Eurokomisia ruší konanie

06.05.2024 12:50

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017.

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

China Aircraft Carrier

Obor na mori sa vydal na skúšobnú plavbu. Spoznajte najväčšiu čínsku lietadlovú loď

06.05.2024 12:30

Má dĺžku, ktorá je porovnateľná s tromi futbalovými štadiónmi. Na palubu sa zmestí 2-tisíc členov posádky. Čína testuje svoju najväčšiu lietadlovú loď.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 235179x
Priemerná čítanosť článkov: 2613x

Autor blogu

Kategórie